Dom Chleba

W Domu Chleba będziemy przygotowywać na bieżąco chleb i wypiekać go w piecu sabatnikowym opalanym drewnem.

Uczestnik wypieku sam będzie miał możliwość uformować chleb lub bułki i dopilnować procesu pieczenia, oczywiście z pomocą naszego, doświadczonego piekarza. Można będzie zrobić ciasto kruche lub drożdżowe z owocami z masła, mąki i cukru, z prawdziwą kruszonką, upiec w tym piecu i zobaczyć, jak dobrze to może smakować.

Wybudowaliśmy także tradycyjny, kopułowy piec opalany drewnem, aby przywrócić tradycję posilania się podpłomykami. Nasi goście będą mogli uczestniczyć w tworzeniu swoich podpłomyków wybierając z możliwych wariantów:
- podpłomyk naturalny z solą i ziołami
- wytrawny: z mięsiwem, warzywami, serami
- na słodko: z bakaliami, miodem, owocami

W Domu Chleba będą prowadzone szkolenia dla młodzieży, jak również dorosłych, aby mogli nauczyć się, jak w prosty sposób przygotować dla siebie i rodziny podstawowy posiłek. Tutaj można będzie posilić się pajdą z masłem, śmietaną i cukrem, miodem czy smalcem.