Chleby

Chleb okrągły

Chleb pszenno - żytni. Tradycyjny polski chleb. Mocno wypieczony, o spękanej, chrupiącej skórce. Pory w chlebie są wynikiem zastosowania zakwasu żytniego i stanowią o szlachetnym pochodzeniu chleba z najlepszej mąki – bez polepszaczy.

Składniki:

mąka pszenna 63%

mąka źytnia 23%

maślanka

serwatka

woda

sól

drożdże

melasa z cukru trzcinowego

Informacje dodatkowe:

W wytwarzaniu chleba ważne jest skąd pochodzą surowce, i jak prowadzone jest ciasto zanim zostanie włożone do pieca, oraz dbałość piekarza, który zanim wyjmie ozłocony bochen pilnuje by wyrósł i dobrze się wypiekł.Tradycyjnie, mieszanina wody z mąką pozostawiana jest na odpowiednio długi czas, aby zainicjować rozwój pożądanej mikroflory. Dla uzyskania oczekiwanego efektu piekarze nauczyli się sterować tym procesem prowadząc go wielofazowo, dodając w kolejnych etapach świeżą porcję mąki i wody. Chleb, żeby był smaczny i nie pleśniał, musi mieć czas na wyrośnięcie. Tajemnica doskonałej jakości i trwałości chleba zawiera się w fermentacji zakwasu. Sposób jego dojrzewania stanowi o bogactwie smaku, jakości i trwałości miąższu. Naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze (azotany, azotyny, toksyny pleśniowe). Siłą sprawczą są przyjazne zdrowiu bakterie mlekowe pozostające w harmonijnym działaniu z drożdżami. Fermentacja zakwasu, sposób dojrzewania chleba, doskonała mąka i źródlana woda oraz wartościowe dodatki to cała magia pieczywa.

Zamawiam »
cena
9,50 zł
masa netto
1000 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem:12 zł
 

Chleb wiejski

Tradycyjny polski, pszenno – żytni chleb wypiekamy w formie, w ten sposób by jego skórka była miękka i delikatna, a jednocześnie chrupiąca, a miąższ wilgotny i porowaty. Pory w chlebie są wynikiem zastosowania zakwasu żytniego i stanowią o szlachetnym pochodzeniu chleba z najlepszej mąki – bez polepszaczy

Składniki:

mąka pszenna 63%

mąka źytnia 23%

maślanka

serwatka

woda

sól

drożdże

melasa z cukru trzcinowego

Informacje dodatkowe:

Chleb jest jedną spośród niewielu rzeczy, które Polska ma najlepsze na świecie. Nigdzie nie jest równie pyszny i pachnący, nigdzie nie słyszano o aż tylu odmianach pieczywa. Ten najpopularniejszy składnik naszego jadłospisu, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie życia, dostarcza nie tylko sporej ilości energii, ale jest także źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera w sobie białko, składniki mineralne, witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, nicynę, tiaminę, ryboflawinę), witaminę E oraz błonnik.

Zamawiam »
cena
9 zł
masa netto
800 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb orkiszowy

Chleb w 100% z ziarna orkiszu.

Chleb ten jest dostępny tylko w czwartki

Składniki:

woda

ziarno orkiszu – gniecione

syrop glukozowy

drożdże

sól

Informacje dodatkowe:

W połączeniu z rzemieślniczo wytwarzanym, przygotowanym według starego domowego przepisu zakwasem orkiszowym, powstaje zdrowy chleb o delikatnym aromacie i przyjemnym, łagodnym smaku. Ze względu na właściwości różniące orkisz od normalnych zbóż pieczywo z orkiszu potrzebuje odpowiednio dopasowanego sposobu jego wytwarzania. Zostaje on wyprodukowany z zakwasu dlatego pełnowartościowe składniki odżywcze są szczególnie dobrze trawione. Dzięki długiemu okresowi leżakowania, który dajemy ciastu przy produkcji, chleb uzyskuje swą soczystość, puszystość i długie utrzymanie świeżości. Długi proces prowadzenia ciasta jest niezbędny by pieczywo miało wyjątkowy aromat i wilgotny miąższ, a te właściwości wyróżniają nasz chleb. My przygotowujemy chleb orkiszowy tylko z ziaren orkiszu, które są przerabiane na mąkę tuż przed przygotowaniem ciasta. Mąkę robimy w naszej piekarni. Daje to gwarancję zachowania wszystkich walorów zdrowotnych i smakowych. Chleb orkiszowy w przeciwieństwie do krzepkiego żytniego chleba razowego nadaje się idealnie do każdego posiłku. Smakuje znakomicie także ze słodką konfiturą.

Zamawiam »
cena
13,50 zł
masa netto
600 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
środa do 12:00
Wysyłka:
czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb razowy żytni - kromki

Razowy chleb żytni przygotowany ze świeżego ziarna żyta, które jest gniecione i mielone tuż przed przygotowaniem ciasta.

Składniki:

gniecione ziarno żyta

świeża serwatka mleczna

woda

słód żytni

melasa cukrowa

sól

drożdże

Informacje dodatkowe:

Czas przygotowania naturalnego fermentowanego zakwasu oraz fermentowanie ciasta trwa ok. 18 godz. Specjalny proces pieczenia to ok. 5 godz. w niskiej temperaturze i wilgotnym klimacie podwyższa wytwarzanie dekstryn i rumienienie. Wynikiem tego procesu jest zachowanie walorów użycia całego (pełnego) ziarna żyta, wilgotność, dobre utrzymanie świeżości, jak również wytwarza się dobry słodkawo aromatyczny smak. Wszystko to uzyskujemy w sposób naturalny ale wymagający dużo pracy. Warto, bo efekt jest wspaniały.

Zamawiam »
cena
9,50 zł
masa netto
400g
data przydatności
7 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
wtorek do 12:00
Wysyłka:
czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb razowy z amarantusem

Przygotowany z mąki razowej i żytniej na naturalnym zakwasie z dodatkiem amarantusa.

Składniki:

mąka żytnia

mąka razowa

mąka pszenna

melasa z cukru trzcinowego

sód żytni ciemny

mąka amarantusowa

sól

drożdże.

Informacje dodatkowe:

Prawdziwy chleb razowy robiony jest na naturalnym zakwasie. Ma charakterystyczny kwaskowy posmak. Uznany jest za jeden z najzdrowszych chlebów, ze względu na swoje właściwości. W naszej piekarni robiony jest z wielką troską o szczegóły zawarte w przepisie sprzed lat, kiedy chleb z mąki razowej, czyli z mąki z pełnego przemiału ziarna, był najczęściej wypiekany przez gospodynie polskich domów. Chleb razowy powstaje z maki z ziaren zmielonych tylko raz (tzw. pełny przemiał). Zawiera on najwięcej cynku, żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, manganu, fosforu oraz witamin z grupy B

Zamawiam »
cena
9,50 zł
masa netto
600 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej uzyskanej z całego ziarna żyta zmielonego w naszym kamiennym młynie tuż przed przygotowaniem ciasta.

Składniki:

maka źytnia pełnoziarnista

zakwas (mąka żytnia, woda)

sól

melasa
 

Informacje dodatkowe:

Z tej mąki prowadzimy zakwas żytni w długotrwałym, wieloetapowym procesie. Fermentacja maki powoduje, że do tego chleba nie musimy używać drożdży. W jego składzie jest zmielone ziarno żyta, woda i odrobina soli morskiej. Po przygotowaniu ciasta pieczemy go w kamiennym piecu. Uzyskujemy pełnoziarnisty, wilgotny, puszysty chleb żytni. Jego właściwości zdrowotne są oceniane jako jedne z najlepszych w naszej diecie.

Zamawiam »
cena
10,00 zł
masa netto
600 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb żydowski

To wspaniały słodko-kwaśny chleb, który przed jedzeniem wystarczy posmarować masłem.

Składniki:

mąka pszenna

mąka żytnia

ekstrat słodowy

rodzynki

migdały

drożdze

sól

 

 

Informacje dodatkowe:

Powstanie wówczas gdy do ciasta z chleba pszenno - żytniego na naturalnym zakwasie dodamy ciemne rodzynki i migdały, a do smaku doprawimy melasą z trzciny cukrowej.

Zakwas żytni zawiera- podobnie jak naturalny jogurt – żywe kultury bakterii, które mają wyjątkowo korzystny, regenerujący wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego – zwiększając odporność organizmu.

Zamawiam »
cena
12,00 zł
masa netto
400 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł
 

Chleb z sabatnika

Świeży, chrupiący chleb z treściwą skórką – kto mu się oprze?

Pieczony w piecu kamiennym opalanym drewnem świerkowym- stara autentyczne receptura.
 

Składniki:

mąka źytnia

mąka pszenna

maślanka

serwatka z mleka

woda

drożdże

sól

Informacje dodatkowe:

 

W naszych piecach opalanych drewnem pieczemy jak za czasów naszych babć - bezpośrednio na kamiennej nagrzanej płycie, która gwarantuje bardzo łagodne i równomierne ciepło pieczenia. Przy wypieku w takich piecach, należy bazować na wrażliwości, uczuciu i doświadczeniu. Ciasto długo pozostaje w spoczynku po wyrobieniu, aby rozwinęło swój aromat i wilgotność. Nasze ciasto potrzebuje także długiego czasu wyrabiania i leżakowania, jest to czas, którego wymaga mąka aby stworzyć ze źródlaną wodą optymalne połączenie, by rozpęcznieć i przy tym rozwinąć własny unikalny smak, który może być dany jedynie przez naturę.

 

Zamawiam »
cena
12,00 zł
masa netto
700 g
data przydatności
4 dni
informacje dodatkowe

Zamówienia:
poniedziałek i środa do 12:00
Wysyłka:
wtorek i czwartek
Koszt przesyłki kurierem: 12 zł