Ciasteczka orzechowe
Składniki:
400g masła miękkiego
600g mąki krupczatki
200g cukru pudru
1szt jajko całe
2szt żółtek
15ml wanilia w płynie (do kupienia w Delikatesach Kolonialnych)
200g orzechów laskowych
szczypta soli
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku tak, aby popękała łuska. Wystudzić, oddzielić (najlepiej wydmuchać) łuskę. Orzechy rozdrobnić na drobne kawałki, ale nie na mąkę. najlepiej robić to wałkiem, umieszczając orzechy w lnianej ściereczce.
Ubić masło z cukrem, wanilią i solą, dodać stopniowo jajko i żółtka. Wymieszać rozdrobnione orzechy z mąką, umieścić na stolnicy lub w dużej misce, dodać ubite masło z żółtkami i wyrobić ciasto - krótko.
Zawinąć ciasto w folię i schować do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc). Potem wałkować ciasto porcjami na cienkie ciasto ok 3mm, wykrawać małe ciasteczka, np. kieliszkiem. Robić tak, aby nie było dużo odpadów, bo ciasto ponownie przerobione staje się twarde.
Brakuje Ci czasu na pieczenie? Dokładnie ten produkt możesz kupić online w sklepie Consonni lub w jednym z naszych 17 lokali!