FOLWARKOWE MENU
Zapraszamy do Folwarku Kamyk - nasze menu standardowe menu obowiązuje w soboty i niedziele,
dodatkowo w wybrane niedziele i święta dostępne są dania tematyczne.
Więcej informacji o nadchodzących świętach w zakładce wydarzenia
Co zjeść w Folwarku?
Gęś pieczona
Gęś z chowu naturalnego, swobodnie wypasana na Folwarkowych łąkach, pieczona w żeliwnych gęsiarkach, przed podaniem konfitowana.
Gęś możemy kupić w naszym sklepie Folwark Kamyk w Częstochowie lub zamówić w Kamyku.
Pizza
Pizza z pieca palonego drewnem to powrót do korzeni. Wymaga o wiele więcej pracy
i umiejętności. Wielu uważa, że kto jej spróbuje, innej już jeść nie będzie chciał. Idealna powinna być zarówno miękka, jak i chrupiąca.
W Folwarku Kamyk wypiekamy także podpłomyki, chleby i ciasta drożdżowe!
Stek wołowy
Wybieramy najlepsze części mięsa wołowego nadające się na steki. Mięso pochodzi z odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
Zanim przygotujemy rostbef, antrykot, polędwicę czy kotlety z udźca, mięso jest odpowiednio przechowywane w dojrzewalni, w ściśle określonych warunkach. Wyjątkowy smak naszych steków uzyskujemy piekąc je w piecu opalanym drewnem.
Chleb z sabatnika
Świeży, chrupiący chleb ze złocistą skórką, na naturalnym zakwasie, ręcznie wyrabiany.
Nasze chleby i ciasta pieczemy jak bywało dawniej na wsi, w piecu opalanym drewnem.
Piwo żywe
Amber naturalny to niepasteryzowane, filtrowane piwo typu lager, o wysokim ekstrakcie słodu, ma bogaty głęboki i wyrazisty smak.
Powstaje tradycyjną metodą warzenia wyłącznie ze słodu jęczniennego, chmielu i polodowcowej wody.
Pstrąg wędzony
Ryba z małej hodowli z naszych okolic dostarczana tuż po złowieniu, przyprawiana i wędzona powoli.
Pstrąga możemy kupić w naszym sklepie Folwark Kamyk w Częstochowie lub zamówić w Kamyku.
Prosie pieczone
Hodowane w gospodarstwie rodzinnym, żywione na ziemniakach.
Przed pieczeniem nadziewane całym karczkiem, schabem i golonką z ziołami. Prosiaka mogą Państwo zamówić na dowolną okazję w Folwarku Kamyk z 3 dniowym wyprzedzeniem.
Placek drożdżowy
Pachnące maślane ciasto, z dużą ilością masła i świeżych żółtek, posypane słodką kruszonką.
W sezonie ciasto wypiekane z owocami z naszego sadu. Ciasto można zabrać ciepłe do domu lub skosztować z naszymi rzemieślniczymi lodami!